Двокомпонентні дериваційні парадигми простих речень у сучасній українській мові - Межов, Олександр Григорович (München: readbox unipress Open Publishing LMU, 2017)
Здійснено комплексний семантико-синтаксичний аналіз двокомпонентних дериваційних парадигм односкладних і двоскладних простих речень. Схарактеризовано граматичні засоби семантичної модифікації суб’єктних і об’єктних синтаксем. З’ясовано сутність транспозиційних видозмін у процесі перетворення двоскладних речень в односкладні. Виявлено дериваційні відношення двоскладних і односкладних конструкцій різних структурних схем. З’ясовано характер симетрії / асиметрії семантико-синтаксичної та формально-синтаксичної структури аналізованих речень.
Keywords: дериваційна парадигма; просте речення; синтаксична деривація; транспозиція; модифікація