Лексико-стилістичні особливості промов Джо Байдена - Сус, Емма Миколаївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Магістерська робота присвячена дослідженню лексико-стилістичних особливостей політичних промов Джо Байдена як прикладу сучасного англомовного політичного дискурсу, який є особливом видом мовленнєвої діяльності, що спрямований на здобуття, збереження та реалізацію політичної влади. У роботі розглядаються мовні засоби, які використовуються для створення політичного образу лідера, впливу на суспільну думку та залучення аудиторії до участі в політичному житті. У рамках дослідження було зроблено комплексний аналіз промов Джо Байдена, що охоплює структурний, семантичний та лінгвопрагматичний аспекти. Зокрема, було розглянуто функції політичного дискурсу, а саме: переконання, інформування, вплив на емоції слухачів, а також особливості їх реалізації за допомогою мовних прийомів. Виявлено, що ці засоби допомагають Джо Байдену ефективно взаємодіяти з аудиторією, створювати емоційно насичені та переконливі промови. З’ясовано ключові особливості мовної стратегії Байдена, зокрема: використання емоційно насичених виразів для залучення слухачів; інтеграцію неологізмів і політичних кліше для актуалізації промов; застосування паралелізмів і риторичних прийомів для посилення впливу. Отримані результати вказують на те, що промови Байдена відрізняються демократичними цінностями, прагненням до встановлення емоційного контакту з аудиторією та ефективним використанням риторичних прийомів.
Keywords: політичний дискурс; лексико-стилістичні особливості; Джо Байден; риторичні прийоми; демократичні цінності; емоційно забарвлена лексика