Комплексна оцінка природних умов регіону для потреб адаптації до змін клімату - Тарасюк, Ніна Адамівна; Ганущак, Марʼяна Михайлівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки,, 2025)
Дослідження природних умов на регіональному рівні досить часто знаходиться в центрі уваги науковців та фахівців практиків. Саме на регіональному рівні проявляються відмінності глобальних змін в географічній оболонці. Комплекс місцевих та регіональних чинників почасти є складовою, маленьким «пазликом», у структурі глобального процесу. Різновиди природокористування, традиційні підходи в поєднанні з апробацією чи впровадженням сучасних методів господарювання почасти є визначальними в прояві та розвитку несприятливих природних явищ і процесів. Прогноз змін довкілля та динаміки окремих його компонентів вимагає обʼємної бази даних довгострокових досліджень та використання сучасних програмних продуктів. Крім того, відсутність або недостатнє наповнення геоінформаційної бази даних ускладнює використання сучасних можливостей ШІ. Проте, час вимагає адаптації до зміни природного середовища
Keywords: природа; природні умови; клімат; зміни клімату; зональна кліматична норма; природокористування; 551.583:911.2:502.3