Український погляд на "рашизм" в історичному ракурсі - Дем'янчук, Юрій; Demianchuk, Yurii (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
На основі наукових фактів показано важливість вкладу українського народу в загальноєвропейську та світову скарбницю перемоги над нацизмом. Аргументовано дається відсіч спробам В. Путіна ревізувати історію німецько-радянської війни, позитивно гіперболізувати участь в ній Росії. Розкривається злочинна суть «рашизму» та його коріння. Вводяться нові наукові оцінки подій Другої світової війни. Дається оцінка президенту Росії як головному злочинцеві початку XXI століття.

This article deals with the possibility of Ukrainian people contribution in to all-European and world treasure of victory over Nazism shown on the base of scientific facts. The rebuff of the V. Putin’s attempts to change the history of German-Soviet war, to magnify positively participation of Russia in this war are presented. The criminal essence of «Ruscism» and its origins are exposed. The author proposes the new scientific assessments of the Second World War events. V. Putin is characterized as the chief criminal of the beginning of XXI century.
Ukrainian view «ruscism» in historical perspective
Keywords: "рашизм"; перемога над нацизмом; гіперболізація; Путін; Росія; Україна; німецько-радянська війна; «Ruscism»; victory over Nazism; to magnify; Putin; Russia; Ukraine; German-Soviet war