Особливості корекційної роботи з тривожністю у дітей з особливими освітніми потребами - Мельник, Вікторія Валеріївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Кваліфікаційна робота присвячена дослідженню проявів тривожності у дітей дошкільного віку з особливими освітніми потребами, а також розробці корекційної програми, спрямованої на зниження рівня тривожності, розвиток емоційної саморегуляції та формування почуття психологічної безпеки. У першому розділі представлено теоретико-методологічні засади дослідження, розкрито сучасні наукові підходи до проблеми тривожності дітей дошкільного віку, зокрема з особливими освітніми потребами, охарактеризовано її види, рівні та чинники формування. Другий розділ має емпіричний характер і містить опис методик дослідження та результати діагностики тривожності у дітей дошкільного віку з особливими освітніми потребами. Порівняльний аналіз даних контрольної та експериментальної груп дав змогу виявити особливості емоційного стану дітей цієї категорії та визначити напрями подальшої корекційної роботи. У третьому розділі розроблено корекційну програму, спрямовану на подолання підвищеної тривожності у дітей дошкільного віку з особливими освітніми потребами. Програма поєднує ігрові, релаксаційні та арт-терапевтичні методи, які допомагають формувати позитивне самосприйняття, впевненість у власних силах і покращення міжособистісної взаємодії. Результати дослідження мають практичне значення для практичних психологів, педагогів і фахівців інклюзивної освіти, які працюють із дітьми, що мають особливі освітні потреби, у системі дошкільної освіти.
Keywords: тривожність; корекційна програма; діти дошкільного віку; особливі освітні потреби; емоційна саморегуляція