Теоретичні та практичні аспекти застосування методів медіаграмотності та медіаосвіти в підготовці майбутніх соціальних працівників - Солнишкіна, Аліна; Solnyshkina, Alina (Волинський національний університет імені Лесі Українки (43025, м. Луцьк, просп. Волі, 13) Київський національний університет імені Тараса Шевченка (03680, м. Київ, просп. Акад. Глушкова, 4д), 2022)
У статті розкрито актуальність та необхідність теоретичних досліджень і практичної імплементації технологій медіаграмотності в діяльність фахівців соціальної сфери та в освітню підготовку майбутніх соціальних працівників. Увагу акцентовано на вивченні й науковому аналізі таких теоретичних підходів, як протекціоністський, підхід медіамистецької освіти, феміністичні теорії, концепції медіаграмотності, рух медіаграмотності тощо. Саме ці підходи мають креативний та інноваційний потенціали для впровадження в практику головних концептів медіаграмотності і їх застосування в соціальній сфері. Велику увагу приділено практичним аспектам навчання майбутніх соціальних працівників навичок та компетенцій у галузі медіаграмотності. Досліджено методи й форми вивчення теоретичних і практичних аспектів медіаграмотності (складові компоненти, етичні принципи, правові аспекти, інноваційні методи викладання). Розкрито досвід упровадження в практичну діяльність компонентів медіаосвіти (тренінги, лекторії тощо). Авктивно нами впроваджено елементи медіаграмотності й медіаосвіти в підготовку соціальних працівників. Тренінги з медіаграмотності, лекції з протидії фейкам, майстер-класи використовуються в практичній діяльності. Дано рекомендації щодо дотримання етичних стандартів і кодексів професійної поведінки соціальних працівників.

Necessity and actual problems of theoretical researches and practical implementation of technologies of media literacy into practical activity of specialists of social sphere and into educational processes are analyzed in the scientific article. An author of article mad an accent at learning and analysis of such scientific approaches as: Protectionist Approach, Media Art Education, Feminism and Critical Media Literacy Approach, Media Literacy Movement etc. These approaches have creative and innovation potential for the implementation into practical social activity and for their application in practical social sphere. Conceptual frameworks, contents, ethical principles, legal aspects and structural components of Media Literacy in the social sphere are studied in this scientific publication. An author paid attention to practical aspects of educational processes of future social workers. Prominent competences of media literacy also studied in this article. An author of scientific article participates in active implementation of the elements of Media Literacy and Media Education into the education of social workers. Media Literacy trainings, lectures about countering to fakes and misinformation are systematically uses in practical work. Researcher studied methods and forms of studying of theoretical and practical aspects of media literacy. Experience of practical implementation of main components of media education is represented in this article. An author of article shared recommendations concerning ethical aspects of media literacy.
Theoretical and Practical Aspects of Applying of Methods of Media Literacy and Media Education in Educational Processes for Future
Keywords: медіаграмотність; медіаосвіта; соціальні компетенції; соціальна робота; соціальна сфера; media literacy; media education; social competences; social work; social sphere; 364:[070+316.77]