Атлас фонетичних особливостей говірок Волинського Полісся - Дружук, Ірина Михайлівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2023)
В атласі скартографовано фонетичні особливості волинсько-поліських говірок, ядра західнополіського діалекту, зафіксовані впродовж 2013–2023 років у 136 населених пунктах Волинської та Рівненської областей. До атласу додано 6 електронних звукових карт, що містять аудіофайли-зразки говіркового мовлення та дозволяють прослухати звучання сучасних відповідників наголошених *о, *е, *ě в новозакритих складах у зоні перехідних говірок від волинсько-поліських до середньополіських. У коментарях подано зв’язні тексти – розповіді інформаторів про побут волинських поліщуків у XX ст. Для мовознавців, насамперед діалектологів та істориків мови, етнографів і етнолінгвістів, фольклористів та всіх, хто цікавиться народною мовою Волинського Полісся.
Keywords: західнополіський говір; волинсько-поліські говірки; фонетичні особливості; лінгвістична географія; інтерактивна звукова карта; 811.161.2'282.2'342(477.82)(084)