Зовнішньполітичні позиції партії зелених Німеччини - Новак, Олександр (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2020)
Політична партія Німеччини «Союз-90/Зелені» (частіше вживана назва – Партія зелених) заснована в 1993 році на об’єднавчому з’їзді східнонімецького «Союзу-90» і федеральної Партії зелених. Відповідно до своєї ідеології партія має яскраво виражений екологічний характер. Важлива складова частина її програми – поєднання ринкової економіки з необхідністю збереження природи й навколишнього середовища під державним контролем. Німецькі «зелені» досягли відмови від атомної енергії, виступають за освоєння та використання поновлюваних джерел енергії. Хоча не всі цілі Партії зелених є досяжними, їхні концепції в галузі екології не лише дали змогу серйозно поліпшити ситуацію в цій галузі на території Німеччини, але й змусили всі основні політичні партії ФРН внести відповідні положення у свої програми. У зовнішньополітичному вимірі основна ідея партії ґрунтується на пацифізмі та мирі, тобто відмови від будь-яких військових методів вирішення конфліктів. Проте партія змінила свою думку з цього питання значною мірою під впливом Йошки Фішера, який був міністром закордонних справ Німеччини й ініціював участь держави у військовій операції НАТО в Югославії. Протягом тривалого часу «зелені» послідовно підтримували Туреччину в її євроінтеграційних прагненнях. Однак, зважаючи на проведення більш агресивної політики Туреччини стосовно Сирії, партія почала виступати проти режиму Реджепа Ердогана. Опитування різних соціологічних інститутів, зроблених у першій половині 2020 р., різняться, але практично всі вони вказують на те, що є зараз у «зелених» електоральної бази вистачило б для того, щоб увійти в уряд на правах молодшого партнера консерваторів, замінивши в цій ролі соціал-демократів. З огляду на зростання популярності Партії зелених, постає необхідність детального вивчення її зовнішньополітичних орієнтирів, які, ураховуючи статус Німеччини в Європейському Союзі, потенційно матимуть вплив не лише на німецьку, а й на загальноєвропейську політику.
Foreign political positions of the green party of Germany
Keywords: Німеччина; зовнішня політика; Партія зелених; «зелені»; ідеологія