Психогенеза особистості в нормі та девіації - Гошовський, Ярослав Олександрович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2021)
Мета курсу «Психогенеза особистості в нормі та девіації» – висвітлити якнайширше коло проблем і чинників, які гальмують, дестабілізують і спотворюють життєвий шлях людини. Психогенезу особистості пропонується розглядати як у нормативному перебізі, так і як постійне долання численних перепон і криз: від пренатального етапу розвитку (криза зачаття й народження) і до біологічного та соціального вмирання (криза смерті). Упродовж вивчення курсу детально розглядаються найрізноманітніші соціальні відхилення (алкоголізм, наркоманія, токсикоманія, проституція, безробіття, хабарництво, мода та ін.) і сексуальні відхилення (гомосексуалізм, педофілія, зоофілія, некрофілія, вуайєризм, садизм, мазохізм та ін.). Висвітлюється їхня психологічна природа, суть, наслідки, а також проблеми превенції, психопрофілактики, психодіагностики і психокорекції на різних вікових етапах життя людини. Значна увага присвячена розкриттю таких актуальних девіацій як дидаткогенії, булінг, мобінг, тролінг, гемблінг, а також психологічних особивостей молодіжних субкультур (готи, репери, панки, фріки, скінхеди, гопники, хіппі та ін.). Пропонуються реальні самостійні студії на експериментальних майданчиках для оволодіння компетенціями (знаннями й навичками) психологічної роботи з девіантами, зокрема (ЗОШ, наркологічний диспансер, навчально-реабілітаційний центр, пенітенціарний заклад, школи інтернатного типу, Волинський Акме-університет), а також у межах діяльності лабораторій факультету психології, зокрема лабораторії «Психогенеза особистості»
Keywords: психогенеза особистості; нормальний та девіантний психічний розвиток