Реформа пенсійної системи України в контексті забезпечення сталого розвитку держави - Самойленко, Анна Сергіївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У магістерській роботі досліджено теоретичні засади функціонування пенсійної системи України, розкрито її сутність, структуру та основні складові. Визначено роль пенсійної системи у забезпеченні сталого соціально економічного розвитку держави, а також проаналізовано особливості нормативно-правового регулювання пенсійного забезпечення в Україні. Здійснено фінансово-економічний аналіз діяльності Пенсійного фонду України, зокрема проаналізовано динаміку та структуру його доходів і видатків. Розглянуто особливості функціонування системи обов’язкового накопичувального пенсійного страхування та недержавного пенсійного забезпечення. Практичні аспекти реалізації програм недержавного пенсійного страхування досліджено на прикладі діяльності однієї зі страхових компаній, що здійснює діяльність у сфері страхування життя. Узагальнено зарубіжний досвід реформування пенсійних систем та обґрунтовано можливості його використання в Україні. Проведено аналіз тенденцій і динаміки розвитку військово-промислового комплексу України, а також здійснено SWOT-аналіз можливостей і ризиків інвестування пенсійних коштів третього рівня у підприємства ВПК. Визначено перспективи підвищення ефективності управління пенсійними активами в контексті фінансування стратегічних секторів економіки та забезпечення фінансової стійкості пенсійної системи.
Keywords: пенсійна система; пенсійні активи; накопичувальне пенсійне страхування; солідарний рівень пенсійної системи; недержавний пенсійний фонд; страхування життя