Генеза проблеми теодицеї в античній філософії - Сичевська-Возняк, Олена; Sytchevska-Voznyak, Olena (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
У статті аналізується генеза проблеми теодицеї в античній філософській традиції крізь призму розуміння сенсу існування людини, природи зла і добра, справедливості та доброчинності. Простежується становлення етико-світоглядної проблематики у поглядах Сократа, Платона, Арістотеля, Цицерона, стоїків та неоплатоніків. The genesis of the problem of theodicy in Antic philosophical tradition via the prism of understanding the sense of human existence, of the nature of evil and good, justice and kindness, is analyzed in the article. Author traces the emergence ethic and worldview issues in the views of Socrates, Plato, Cicero, stoicism and neo-platonism.
The Genesis of the Problem of Theodicy in Antic Philosophy
Keywords: теодицея; зло; знання; справедливість; благо; етика; доброчинність; сенс існування; theodicy; evil; knowledge; justice; good; ethics; kindness; sense of existence