Клінічна психодіагностика - Дучимінська, Тамара Іванівна (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
Мета навчальної дисципліни: ознайомлення студентів з психодіагностичним інструментарієм необхідним для вивчення особистості хворого та його близького оточення. Наукове використання психодіагностичних методів в клініці є можливим лише за умови наявності психологічних знань, компетентності в галузі теорії та практики психодіагностичного дослідження. Основні завдання навчальної дисципліни: сформувати у студентів розуміння ролі особистості в походженні нервово-психічних і соматичних хвороб; озброїти студентів знаннями щодо значення особистісного простору в патогенезі хвороб і формуванні їх клінічних картин; сформувати вміння щодо виявлення психологічних особливостей зміни особистості при різних захворюваннях; сформувати вміння здійснювати підбір ефективних особистісно-орієнтованих методів профілактики, психотерапії та реабілітації; сформувати вміння здійснювати підбір основних клініко-психологічних методів та специфіки їх застосування; ознайомити студентів з особливостями використання методів психологічної діагностики для оцінювання ефективності лікування і реабілітації.
Keywords: клінічна психодіагностика; діагностична бесіда; клінічне інтерв’ю; психологічні тести та опитувальники; проективні методики; діагностика порушень