Фінансове забезпечення соціального захисту населення - Швайко, Софія Іванівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Держава, як основний суб'єкт соціальної політики, забезпечує реалізацію права громадян на соціальний захист за допомогою відповідного механізму. Фінансове забезпечення реалізації цих прав здійснюється за рахунок видатків з різних фондів, основним джерелом яких є кошти державних і місцевих бюджетів. Однак ці видатки не завжди забезпечують повне задоволення соціальних потреб громадян через обмеженість окремих програм. Необхідно переглянути усталені уявлення щодо бюджетного фінансування соціального захисту і перейти до нових форм і методів фінансового забезпечення. Це дозволить ефективно впроваджувати соціальну підтримку і допомогу, відповідно до кращих світових практик, забезпечуючи громадянам гідні умови життя та адекватний рівень матеріального забезпечення. Мета дослідження – теоретичне обґрунтування положень та розроблення практичних рекомендацій щодо удосконалення механізму фінансового забезпечення соціального захисту населення. Об’єкт дослідження – соціальний захист населення. Предмет дослідження – механізми, зміст та види фінансового забезпечення соціального захисту населення. У першому розділі бакалаврської роботи обґрунтовано теоретичні засади фінансування соціального захисту: проаналізовано поняття зміст, моделі та функції соціального захисту населення.; досліджено джерела, види, моделі фінансування соціального захисту населення. У другому розділі бакалаврської роботи нами було проведене аналіз системи фінансового забезпечення соціального захисту населення. На основі отриманих результатів дослідження розроблено механізми підвищення ефективності фінансування соціального захисту населення.
Keywords: соціальний захист; фінансове забезпечення; механізми фінансового забезпечення