Вплив празьких німецькомовних поетів кінця ХІХ – першої половини ХХ ст. на формування «празького тексту» - Клімчук, Ю. Д.; Klimchuk, Y. D. (Волинськиий національний університет імені Лесі Українки, 2012)
У статті досліджено співвідношення поетичних текстів німецькомовних носіїв празької культури та поза¬літературної реальності. Проаналізовано основні мотиви їхньої творчості, які характеризуються спорідненістю з текстами чеських авторів цього періоду й відіграють важливу роль у структурі «празького тексту». Доведено, що без дослідження контексту празької німецькомовної літератури ґрунтовне вивчення теми «празького текс¬ту» було б неповним. In the article is viewed the relation between poetic works of German Prague bearer of culture and out of literature reality. The key themes of their poetic works are investigated and that they are characterized by similarities in Czech poetry of the same time period and are playing an important role in the Prague text structure. It is proved that without Prague German literary context’s investigation, the thorough «Prague text» analysis would be impossible.
The Prague German Speaking Poets’ Influence Upon Formation of «Prague Text» in the End of XIX – First Half of XX Century
Keywords: апартеїд; празька німецькомовна література; «празький текст»; білінгвізм; полікультур¬ність; сублітература; apartheid; Prague German speaking literature; «Prague text»; bilingualism; polyculture; subliterature