Аналіз тенденцій розвитку світового ринку кави - Лихач, Зоряна Олександрівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У роботі досліджено сучасний стан світового ринку кави, розглянуто структурно-географічну специфіку галузі, головних виробників та імпортерів цієї сировини, а також виокремлено економіко-географічні, інституційні та соціально-екологічні фактори, що визначають його розвиток. Ринок кави розуміється як стратегічно важлива ланка міжнародної торгівлі сировинними товарами, яка істотно впливає на економіку країн-виробників та задоволення світового споживчих потреб. Метою дослідження є системний аналіз сучасного стану світового ринку кави, виявлення провідних факторів його становлення та розробка прогнозних сценаріїв, що дасть змогу зрозуміти перспективи його трансформації у середньостроковій перспективі та розробити практично обґрунтовані рекомендації для учасників ринку та розробників економіко-політичних рішень. У першому розділі розглянуто теоретичні засади світового ринку кави, його місце в системі міжнародної торгівлі та економіко-географічну специфіку виробництва цієї сировини. У другому розділі проаналізовано сучасний стан галузі, провідних виробників та імпортерів, обсяги й структура світового експорту та імпорту, а також головних факторів, що впливають на розвиток ринку. У третьому розділі досліджено перспективи світового ринку кави в умовах сучасних глобалізаційних процесів та розроблено сценарії його можливого розвитку з урахуванням принципів сталого розвитку та соціальної відповідальності. Запропоновано практично обґрунтовані рекомендації для учасників ринку та розробників економіко-політичних рішень. Отже, дана кваліфікаційна робота має як наукову, так і практичну цінність, оскільки дає можливість розширити розуміння структурних процесів на світовому ринку кави та розробити алгоритми прийняття найбільш ефективних управлінських рішень у сфері міжнародної торгівлі, аграрної політики та бізнесу.
Keywords: світовий ринок кави; міжнародна торгівля; ціноутворення; виробники; імпортери; сталий розвиток; економіко-географічні фактори; глобальні трансформації; екологічна відповідальність; інституційне регулювання