Військові суди в Україні: очікування та реалії - Фідря, Юлія Олександрівна (Fundacja „Ośrodek Rozwoju Kompetencji Akademickich”, 2023)
У статті розглянуто проблемні аспекти відновлення діяльності військових судів в Україні як необхідного елемента системи військової юстиції. Підкреслено, що в умовах широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України істотно збільшилася кількість юридичних конфліктів у військовій сфері, які потребують фахового розгляду та вирішення. Це завдання повинно бути покладено на військові суди. Проаналізовано аргументи pro et contra функціонування системи військового правосуддя в державі. Наголошено, що процес відновлення діяльності військових судів в Україні є неминучим, однак його варто розглядати у середньостроковій перспективі, розпочавши роботу над відповідною концепцією, у якій передбачити конкретні завдання та вектори роботи. Запропоновано внести зміни до законодавства, визначившись із місцем військових судів у системі судоустрою України та статусом військових суддів.
Keywords: військові суди; військовослужбовці; військова юстиція; правосуддя; військові злочини; система судоустрою