Вербальні та невербальні засоби переконування в англійськомовному політичному дискурсі - Нагорна, Ольга Михайлівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2023)
Магістерська робота присвячена комплексному аналізу вербальних та невербальних засобів переконування в політичному дискурсі. У розділі 1 «Загальна характеристика та особливості феномену політичного дискурсу» проведено вивчення поняття дискурсу як лінгвістичного явища. Окреслено ознаки та жанри політичного дискурсу, детально проаналізовано функції цього типу мовленнєвої діяльності. Висвітлено основні аспекти феномену політичного дискурсу та визначено його роль у формуванні суспільного мовлення. Виокремлено ключові аспекти політичного дискурсу, що є основою для подальшого розгляду вербальних та невербальних засобів переконування в політичному контексті. У розділі 2 «Вербальні та невербальні засоби переконування в політичному дискурсі» проведено аналіз вербальних та невербальних стратегій політичного впливу. Підкреслено роль переконання та маніпуляції у мовленнєвій взаємодії, визначено основні стратегії вербального переконування та їх лексичні та стилістичні особливості. Закцентовано дослідження невербальних засобів переконування в політичному дискурсі, включаючи вплив невербального спілкування на ефективність комунікації. Проаналізовано використання жестів, міміки та виразів обличчя як важливих елементів невербальної комунікації в політичному виступі. Робота містить висновки до кожного розділу, в яких узагальнено отримані результати та окреслено їх важливість для розуміння та вдосконалення політичного дискурсу. Окреслена перспектива дослідження вербальних та невербальних засобів переконування в політичному контексті сприятиме подальшому розвитку та вдосконаленню комунікативних стратегій у політичній сфері.
Keywords: політичний дискурс; маніпуляція; переконування; невербальні засоби; вербальні особливості