Жанрово-стилістичні особливості науково-популярної книги О. Котиса «Луцьк. Тисяча років життя та історії» - Пашкевич, Катерина Євгеніївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Кваліфікаційну роботу присвячено комплексному дослідженню жанрових особливостей та пов’язаних із ними лінгвостилістичних засобів текстової організації науково-популярної книги О. Котиса «Луцьк. Тисяча років життя та історії». У роботі визначено лексико-стилістичні домінанти наукового стилю (терміни й абстрактні поняття) і продемонстровано шляхи детермінологізації, характерної для популярної літератури. Досліджено прийоми і засоби експресивності на різних мовних рівнях (лексико-фразеологічні, синтаксичні, тропеїчні) як ознаки популяризації наукового тексту. Найпотужнішим прийомом виявилося контрастне поєднання в одному контексті ознак наукового, розмовного й публіцистичного стилів. Окрім того, виокремлено мовленнєві маркери інших жанрів в науково-популярному тексті, а саме мемуарів, щоденника та путівника. Доведено, що такий жанровий симбіоз (історіографія, популярна література, мемуари, путівник, щоденник) є одним із потужних інструментів наративної стратегії автора. Використання елементів наративу має на меті створення тісного контакту з читачем через залучення його уваги, встановлення з ним емоційного зв’язку, бажання пояснити складні речі в доступний спосіб, а відтак вплинути на переконання чи навіть змінити ставлення читача до порушеної теми.
Keywords: науково-популярний текст; історіографія; лінгвостилістика; термін; експресивність; жанр; наратив