Колір закордонного паспорта держав світу як показник інтеграційних процесів - Кулик, Сергій Михайлович (Луцьк : Вежа-Друк, 2024)
Паспорт – це унікальний документ держави, яка його видала. У 1920 р. Ліга Націй провела спеціальну конференцію про паспорти та проїзні документи. Принципи паспортної системи були визначені також на наступних конференціях у 1926 і 1927 рр. Закордонний паспорт з’явився у часи Другої Світової війни, коли ООН створила єдину систему уніфікації даних. У багатьох країнах паспорт є одночасно і внутрішнім документом, і документом для подорожей за кордон. Паспорт «два в одному» мають громадяни Білорусі та Узбекистану; у Німеччині, Україні, Російській Федерації, Північній Кореї – це два різні документи. Для громадян Грузії, Бельгії, Словаччини, Франції, Казахстану, Литви, Китаю посвідченням особи є пластикова карта, а паспорт видають за бажанням.
Keywords: інтеграційні процеси; паспортна система; 327.[8-044.247]:351.755.61