Адаптаційні зміни пігментного комплексу рослин приавтомагістральних смуг дороги М-07 Київ – Ковель – Ягодин за дії іонів важких металів - Голуб, Валентина Олександрівна; Волощинська, С. С.; Голуб, Сергій Миколайович (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
При визначенні вмісту основних пігментів в асиміляційному апараті встановлено зниження їх концентрації у рослин, які зростають на забрудненій території. У обох форм рослин забрудненої території пріавтомагістральних смуг виявлено характерне зниження суми хлорофілів а + b і у трав'янистих рослин зменшення співвідношення хлорофілів а / b. Деревні форми характеризуються збільшенням співвідношення пігментів, що зумовлено більшою стійкістю рослин за показником вмісту хлорофілу а. Розкрито характер змін фотосинтетичного апарату рослин, які ростуть на антропогенно змінених ґрунтах пріавтомагістральной смуги. Обґрунтовано і рекомендовано ряд видів рослин для зменшення негативного впливу полютантів на навколишнє середовище в умовах Волинського Полісся.
Keywords: пластидні пігменти; важкі метали; антропогенне забруднення; 504.054:581.52