Особливості лінгвістичного аналізу художнього тексту як прагматично-комунікативної єдності - Шульжук, Наталія (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
У статті доведено, що художнє мовлення – це об’єкт лінгвістичних досліджень у контексті двох мовознавчих парадигм – традиційної (системоцентричної) та сучасної (прагматично-комунікативної). З’ясовано, що дискурсивний статус художнього тексту актуалізує прагматичний чинник у ньому; це уможливлює його інтерпретацію не лише як фіксацію повідомлення в комунікативному акті, а й акцентує увагу на комунікативних ролях автора й читача, збіг концептуальних систем яких є умовою для його адекватного розуміння.
Keywords: текст; художній дискурс; концепт; прагматично-комунікативна єдність; комунікативність; діалогічність; лінгвістичний аналіз тексту