Моделювання адаптивних механізмів оптимального контролю у прийнятті фінансових рішень: експериментальний та імітаційний підхід - Ляшенко, Оксана Миколаївна; Дем’янюк, Ольга Борисівна (Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини, 2025)
У статті досліджено динаміку вибору стратегій у прийнятті фінансових рішень за умов адаптивного контролю з метою аналізу ефективності механізмів перевірок і штрафів у стримуванні шахрайської поведінки. Застосовано експериментальний підхід (інтерактивна грана платформі oTree), імітаційне моделювання (Python, ланцюги Маркова) та аналітичний аналіз рівноваги Неша.Результати показали, що адаптивні механізми контролю, які динамічно змінюють частоту перевірок і штрафи, ефективніше знижують рівень шахрайства порівняно зі статичними моделями. Висока ймовірність перевірок стримує шахрайство, але передбачувані перевірки втрачають ефективність через адаптацію гравців.
Keywords: фінансові рішення; шахрайська поведінка; адаптивний контроль; імітаційне моделювання; рівновага Неша; фінансові ринки; стратегічна поведінка; регулювання; перевірки; штрафи; С49; D 81; 330.4