Стресостійкість в умовах воєнного стану як компонент професійної компетентності майбутніх спеціальних педагогів - Павлишина, Наталія Борисівна; Кузава, Ірина Борисівна (НРЗВО "Кам'янець-Подільський державний інститут", 2024)
У статті проаналізовано проблему стресостійкості майбутніх спеціальних педагогів в умовах воєнного часу. Визнано, що стресостійкість є важливим компонентом професійної компетентності педагогів, здатних ефек-тивно здійснювати педагогічну діяльність в умовах стресогенних обставин, спричинених війною. Уточнено сут-ність поняття «стресостійкість майбутніх спеціальних педагогів», під яким розуміють цілісну властивість особистості, що характеризується високою адаптивністю до негативних наслідків воєнного стану, а також професійно орієнтованими компетенціями й особистісними якостями, спрямованими на подолання наслідків стресових ситуацій у процесі здійснення педагогічної діяльності. Схарактеризовано адаптивність та адапта-ційний потенціал особистості як важливі чинники, що ефективно впливають на процес формування стресостій-кості майбутніх спеціальних педагогів. Під адаптивністю майбутніх спеціальних педагогів розуміють здатність особистості відповідати вимогам освітнього та професійного середовища: оволодіння відповідними професій-ними компетенціями, неперервний саморозвиток, систематичний самоаналіз, самооцінка власної педагогічної діяльності. Адаптаційний потенціал майбутніх спеціальних педагогів трактується як цілісна властивість осо-бистості, основою якої є особистісні якості та переконання, ціннісні установки, мотиви щодо здійснення педаго-гічної діяльності в інклюзивному освітньому середовищі. Зазначено, що високий рівень адаптаційного потенціалу майбутніх спеціальних педагогів свідчить про сформованість їх професійної компетентності. Охарактеризовано педагогічну супервізію як ефективний метод профілактики професійного вигорання, що спрямований на професій-ний та особистісний розвиток педагога щодо формування його стресостійкості в умовах воєнного часу.
The article analyzes the problem of stress resistance of future special teachers in wartime conditions. It is recognized that stress resistance is an important component of the professional competence of teachers who are able to effectively carry out pedagogical activities under stressful circumstances caused by war. The essence of the concept of “stress resistance of future special educators” is clarified, which is understood as a holistic property of the personality, characterized by high adaptability to the negative consequences of martial law, as well as professionally oriented competencies and personal qualities aimed at overcoming the consequences of stressful situations in the process of carrying out pedagogical activities. The adaptability and adaptive potential of the individual are characterized as important factors that effectively influence the process of forming the stress resistance of future special teachers. The adaptability of future special educators is understood as the individual’s ability to meet the requirements of the educational and professional environment: mastery of relevant professional competencies, continuous self-development, systematic self-analysis, self-evaluation of one’s own pedagogical activity. The adaptive potential of future special educators is interpreted as a holistic property of the individual, the basis of which are personal qualities and beliefs, value attitudes and motives regarding the implementation of pedagogical activities in an inclusive educational environment. It is noted that the high level of adaptation potential of future special teachers indicates the formation of their professional competence. Pedagogical supervision is characterized as an effective method of preventing professional burnout, which is aimed at the professional and personal development of the teacher in terms of the formation of his stress resistance in wartime conditions
Keywords: стресостійкість; професійний компонент,; спеціальний педагог; адаптивність; адаптаційний потенціал; педагогічна супервізія; 159.922