Вплив корвітину на ліпідний спектр жовчі щурів з експериментальною гіперхолестеринемією - Ляшевич, Альона; Решетнік, Євдокія; Колбасинська, Віра; Весельський, Станіслав; Макарчук, Микола; Liashevych, Aliona; Reshetnik, Evdokia; Kolbasyns’ka, Vira; Veselsky, Stanislav; Makarchuk, Mykola (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
У роботі досліджено ліпідний спектр жовчі самців щурів із доксициклін-індукованою гіперхолестеринемією та при застосуванні корвітину в умовах експериментальної гіперхолестеринемії. Дослідження впливу корвітину (1 мг/кг, 7 днів) на ліпідний спектр жовчі в умовах доксициклінового навантаження (540 мг/кг, 5 днів) проводили на щурах-самцях масою 185–230 г (n=29). У гострих дослідах у тварин, що перебували під тіопента- ловим наркозом (70 мг/кг), отримували жовч, у якій методом тонкошарової хроматографії, модифікованим у нашій лабораторії, визначали вміст фосфоліпідів, холестеролу та його етерів, вільних жирних кислот, триглі- церидів. Виявлено, що при доксициклін-індукованій гіперхолестеринемії в крові самців щурів зростає рівень загального холестеролу крові та зменшується концентрація вільного холестеролу жовчі. Корвітин усуває гі- перхолестеринемічний ефект доксициклінового навантаження, знижуючи рівень загального холестеролу в крові й викликає істотне збільшення концентрації етерів холестеролу в жовчі самців щурів. В умовах докси- циклін-індукованої гіперхолестеринемії в жовчі самців щурів знижується концентрація фосфоліпідів, а при застосуванні корвітину у тварин, що зазнали попереднього доксициклінового навантаження, уміст фосфолі- підів у печінковому секреті наближається до контрольних значень. Концентрація вільних жирних кислот у жовчі щурів із доксициклін-індукованою гіперхолестеринемією та при застосуванні корвітину виявляється істотно вищою, ніж у тварин контрольної групи. Lipid bile profile of male rats with doxycycline-induced hypercholesterolemia and the application Corvitin under experimental hypercholesterolemia was investigated. Corvitin (1 mg/kg, 7 days) influence on the lipid composition of bile was studied in male rats (185– 230 g, n = 29) with doxycycline load (540 mg/kg, 5 days). In acute experiments on rats with cannulated bile duct (anesthesia sodium tiopental, 70 mg/kg) bile was collected. TLC modified in our laboratory five lipids fractions (phospholipids, cholesterol and its esters, free fatty acids, triglycerides) in rat bile were determined. It was found that in male rats with doxycycline-induced hypercholesterolemia blood levels of the total cholesterol increased and free cholesterol concentration in the bile reduced. Corvitin eliminated effects of doxycycline-induced hypercholesterolemia and caused increase in the concentration of cholesterol ethers in the bile. Phospholipids concentration in the bile was reduced in the male rats with doxycycline-induced hypercholesterolemia. Concentration of phospholipids in the bile was normalized after Corvitin application. After doxycycline-induced hypercholesterolemia and Corvitin application the concentration of free fatty acids in the rat bile was significantly higher than the control.
Corvitin Effect on Bile Lipid Profile in Rats with Experimental Hypercholesterolaemia.
Keywords: печінка; гіперхолестеринемія; доксициклін; корвітин; ліпіди; жовч; liver; hypercholesterolemia; doxycycline; Corvitin; lipids; bile