Дослідження регенерувальних властивостей олії обліпихи у формі мазі - Ващук, Софія Сергіївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Сучасний фармацевтичний ринок насичений препаратами, що активно використовуються хворими з метою самопрофілактики та самолікування. До них належать такі, що виготовлені з лікарської рослинної сировини, проявляють цілющі (ренегеруюючі, протизапальні, ранозагоювальні) властивості, але при цьому не поступаються за якістю, ефективністю за фармакологічною дією синтетичним препаратам. Перспективною сировиною для постійного дослідження та розробки нових лікарських форм є обліпиха крушиновидна, зокрема олія обліпихи, яка широко представлена у різних лікарських формах на сучасному фармацевтичному ринку. Цілющі властивості сировини та олії безпосередньо зумовлюють високий інтерес наукової спільноти. Актуальним питанням на сьогодні, коли поширеними є запалення, опікові ураження шкіри, раньові ураження, тощо, є аналіз попиту на препарати з олією обліпихи для зовнішнього використання; розробка нових форм, доведення їх до належних умов стандартизації та сертифікації; наробіток доказової бази з безпечності та ефективності з метою подальшого наукового дослідження та позиціювання на ринку серед безлічі інших продуктів. Кваліфікаційна робота викладена на сторінках і складається зі вступу, огляду літератури, 2-х розділів досліджень, висновків, списку літературних джерел та додатків. Робота ілюстрована 8 таблицями і 27 рисунками. Список літератури містить 42 джерела.
Keywords: лікарська рослинна сировина; лікарські засоби; олія обліпихи; регенерувальні властивості