Сучасні тенденції фізичної реабілітації при травмах у професійному спорті - Корягін, Віктор Максимович; Koriahin, Viktor (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2017)
У статті наведено відомості щодо основних причин та механізмів травм у професійному спорті. Визначено, що найбільш травмонебезпечними щодо пошкодження опорно-рухового апарату, є ігрові види спорту. Мета роботи – провести аналіз сучасної науково-методичної літератури щодо травматизму в професійному спорті та визначити основні тенденції фізичної реабілітації (на прикладі ігрових видів спорту). Установлено, що головним завданням фізичної реабілітації, окрім відновлення анатомо-функціональних властивостей пошкодженого сегменту, є підтримання загальної та спеціальної фізичної працездатності. Найбільш перспективною методикою відновлення швидкісно-силових здібностей спортсменів ігрових видів спорту є пліометричне тренування, яке потрібно застосовувати на останньому етапі відновлення. The article provides information on the main causes and mechanisms of injuries in professional sports. It is determined that the most traumatic, with respect to the damage to the musculoskeletal system, are game sports. The aim of the work is to analyze the modern scientific and methodical literature on injuries in professional sports and determine the main trends of physical rehabilitation (for example, game sports). It is established that the main task of physical rehabilitation, in addition to restoring the anatomical and functional properties of the damaged segment, is the maintenance of general and special physical performance. The most promising technique for restoring speed-strength abilities of sportsmen of game sports is plyometric training, which must be used at the last stage of recovery.
Modern Trends in Physical Rehabilitation in Traumas in Professional Sports
Keywords: професійний спорт; травма; реабілітація; спортсмен; пліометрія; professional sports; trauma; rehabilitation; athlete; plyometric