Фазові рівноваги в системах HgCl2–HgS(Se, Te)–PbCl2 - Білоусов, О.В.; Піскач, Л.С.; Bilousov, О. V.; Piskach, L. V. (Волин. нац. ун-т ім. Лесі Українки, 2008)
Використовуючи результати диференційно-термічного та рентгенофазового аналізів, побудовано фазові діаграми перерізів Hg3S(Se, Te)2Cl2)–PbCl2 та Hg3TeCl4–PbCl2. Перерізи є квазібінарними, евтектичного типу зі значними областями розшарування в рідкому стані. Встановлено фазові рівноваги в квазіпотрійних системах HgCl2–HgS(Se, Te)–PbCl2 при 570 К. Phase diagrams of the Hg3S(Se, Te)2Cl2)–PbCl2 and Hg3TeCl4–PbCl2 sections were constructed usinf the results of differential thermal and X-ray phase analysis. The sections are quasi-binary of the eutectic type, with significant liquid stratification regions. Phase equilibria in the quasi-ternary systems HgCl2–HgS(Se, Te)–PbCl2 at 570 К were determined.
Phase Diagram of the HgCl2–HgS(Se, Te)–PbCl2
Keywords: Т−х діаграма; диференційний термічний аналіз; рентгенофазовий аналіз; квазібінарний переріз; евтектика; Т–х diagram; differential thermal analysis; X-ray phase analysis; quasi-binary section; eutectic