Дослідження та розробка orm-системи мовою програмування Java - Невірець, Владислав Васильович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Робота присвячена дослідженню принципів побудови ORM-систем (Object-Relational Mapping) та розробці власної ORM-бібліотеки мовою програмування Java. У роботі розглянуто актуальність використання ORMтехнологій для спрощення взаємодії між об’єктно-орієнтованими програмами та реляційними базами даних. Проаналізовано особливості сучасних ORMфреймворків, таких як Hibernate, та виявлено їх сильні та слабкі сторони. Метою роботи є створення власної легкої та гнучкої ORM-системи, яка забезпечує базові CRUD-операції, кешування даних в Redis та inMemory, а також мінімальну конфігурацію з боку розробника. Реалізація системи здійснена з дотриманням принципів чистої архітектури та SOLID-підходу. Розробку та тестування програмного забезпечення виконано в середовищі IntelliJ IDEA з використанням мови Java та СУБД PostgreSQL. У процесі реалізації було також приділено увагу серіалізації даних, управлінню транзакціями та роботі з анотаціями. Завдання, поставлені у кваліфікаційній роботі, включають аналіз існуючих рішень, проєктування архітектури власної ORM-системи, реалізацію основних функціональних модулів, забезпечення підтримки зв’язків між об’єктами та оцінку ефективності системи в тестових середовищах.
Keywords: ORM; Java; реляційна база даних; Hibernate; CRUD; анотації; PostgreSQL; EntityManager; мапінг сутностей; зв’язки між таблицями; автоматизація збереження даних