Теоретичний курс французької мови - Станіслав, Ольга Вадимівна; Гунчик, Ірина Олексіївна; Хірочинська, Ольга Іванівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2021)
Навчальна дисципліна «Теоретичний курс французької мови (історія мови, лексикологія, стилістика, теорграматика)» зосереджений на вивченні історії французької мови у контексті впливу економічних, політичних, історичних та культурних факторів на процеси творення, формування та розвитку французької мови; лінгвістично грамотній інтерпретації лексичних мовних засобів; взаємозалежності лінгвістичних явищ, поступовості, безперервності розвитку мови, переходу від її незначних кількісних змін до фундаментальних якісних змін; особливостям граматичної будови сучасної французької мови; сучасним методам граматичного дослідження, а також практичному застосуванню теоретичних положень дисципліни. Об’єктом вивчення дисципліни є французька мова в її історичному розвитку: від становлення і до сучасного стану; лексичний словниковий склад мови, лексичні одиниці в цілому; функціональні стилі та система основних стилістичних засобів (тропів та фігур) французької мови; граматична система мови. Предметом вивчення навчальної дисципліни є основні характеристики еволюції фонетичного, граматичного, лексичного та стилістичного рівнів розвитку французької мови; поглиблений та різновекторний аналіз основних проблем сучасної французької лексикології, починаючи від теорії слова, лексичної семантики, джерел збагачення лексики і, закінчуючи лексикографією, методами аналізу і особливостями власне французької лексики; особливості наукового, офіційного, публіцистичного стилів французької мови та їх основних жанрів; фонетичні, лексичні, граматичні, стилістичні характеристики розмовного та літературного стилів сучасної французької мови, функціональне значення системи стилістичних засобів у (художньому) тексті; системний виклад основних фактів граматичного складу мови як системи взаємопов’язаних та взаємообумовлених компонентів мови.