Композити в центральноподільських говірках (на матеріалі лексики традиційних народних ремесел) - Краєвська, Ганна; Krayewska, Hanna (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
Стаття присвячена вивченню способів творення композитів у центральноподільських говірках. Матеріалом вивчення є композити, що функціонують у лексиці деревообробки, ковальства, каменярства та плетіння, – це 95 лексем (близько 3 % усієї зафіксованої лексики). Встановлено, що найбільше композитів представлено в термінології деревообробних ремесел у складі лексико-семантичної групи «Вироби, деталі, конструкції». З’ясовано, що найпродуктивнішим способом є основоскладання, а саме сполучення іменника та дієслова. Менш продуктивними в говірках виявилися словоскладання та контамінація. Не вдалося зафіксувати в межах аналізованої лексики композитів, утворених способом редуплікації та абревіації. Дослідження показало, що, порівняно з діалектною лексикою в цілому, у народній виробничій термінології відсоток композитів більший.This article is devoted to studying ways of creating composites in Central Padilla dialect. Materials for the study are composites operating in vocabulary woodworking, blacksmithing, weaving and quarry work (95 worlds about 3 % of all fixed vocabulary). It has been found that most composites are presented in terms ofwoodworking crafts in the lexical-semantic group «products, parts, construction». It has been determined that the most productive way is word-building (namely noun and verb). Compounding, contamination are less productive in dialects. We could find among the analyzed composites the one formed by the reduplication and abbreviation methods. The study has found that compared with the dialect vocabulary in general, the percentage of composites in national production terminology is larger.
The Composites of the Central Padilla Dialect.
Keywords: центральноподільські говірки; лексика народних ремесел; композити; способи творення композитів; Central Padilla dialect; vocabulary folk crafts; composites; methods of making composites