Емоційна стабільність як умова прояву соціальної адаптованості художньо обдарованої особистості - Прокопович, Тетяна Анатоліївна; Prokopovych, Tetiana (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки"., 2015)
У дисертаційній роботі обґрунтовано концептуальні засади дослідження проблеми й емпірично встановлено соціально-адаптаційні та особистісно-поведінкові ознаки прояву емоційної стабільності художньо обдарованої особистості. Поглиблено наукові уявлення про особливості взаємодетермінації емоційної стабільності та соціальної адаптованості художньо обдарованої особистості і на емпірико-діагностичному рівні верифіковано зміст зумовленості проявів емоційної стабільності особистісно-поведінковими характеристиками студентів художніх спеціальностей. За результатами емпіричного дослідження доведено, що соціальна адаптованість зумовлена релевантними проявами емоційної стабільності художньо обдарованої особистості у показниках її особистісно-поведінкових властивостей; констатовано релевантні рівню прояву емоційної стабільності рівні (імпульсивний, компенсаційний та збалансований) та механізми (накопичення, мобілізації та оптимізації) соціальної адаптованості художньо обдарованої особистості.

In dissertation paper the conceptual bases of problem research are grounded and socially adaptive, personality and behavioral features of manifestation of emotional stability of artistically gifted person are empirically identified. Scientific understanding of peculiarities of interdetermination of emotional stability and social adaptability of artistically gifted person is deepened and conditionality content of manifestations of emotional stability by personality and behavioral characteristics of students of art specialties is verified on empirically diagnostic level. As result of empirical study it is proved, that social adaptability is conditioned by relevant manifestations of emotional stability of artistically gifted person in terms of its personality and behavioral characteristics; relevant to manifestation level of emotional stability levels (impulsive, compensational and balanced) and mechanisms (storing, mobilization and optimization) of social adaptability of artistically gifted person are established.
Emotional stability as condition of manifestation of social adaptability of artistically gifted person
Keywords: емоційна стійкість; emotional firmness; emotional stability; social adaptability; artistic activity; creative realization; творча реалізація; емоційна стабільність; емоції; соціальна адаптованість; художники; художньо обдарована особистість; особистісно-поведінкові властивості; personality and behavioral characteristics