Оцінка впливу на довкілля діяльності філії «Ковельське лісове господарство» - Пащук, Сергій Іванович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Ця кваліфікаційна робота робить суттєвий внесок у вивчення екологічних наслідків суцільних рубок головного користування в лісовому господарстві. Вона надає ґрунтовний аналіз впливу лісогосподарської діяльності на навколишнє середовище, що є важливим для забезпечення сталого використання лісових ресурсів. Це включає аналіз впливу на біорізноманіття, якість ґрунтів, водні ресурси та загальний екологічний баланс. Оцінка можливих екологічних наслідків є ключовим етапом у плануванні лісокористування, оскільки вона дозволяє виявити потенційні негативні наслідки до початку реалізації проекту. Це дає змогу вжити необхідних заходів для збереження екологічної цінності лісів та забезпечення їх відновлення в майбутньому. У першому розділі було досліджено діяльність лісового господарства у Волинській області та описано рекреаційні ліси Волинської області. Другий розділ містить характеристику філії «Ковельське лісове господарство», опис природно-кліматичних умов території, програма та основні методи досліджень. У третьому розділі проведено оцінку впливу на довкілля суцільної рубки головного користування на території об'єкта. Досліджено вплив лісогосподарської діяльності на грунти та водні ресурси, природно-заповідний фонд та біорізноманіття. Четвертий розділ містить у собі матеріально-грошову оцінку лісосіки. П'ятий розділ описує вимоги охорони праці під час проведення рубок. Загальні висновки з проведених досліджень наведені в кінці роботи, перед списком використаної літератури (42 джерела). Кваліфікаційна робота виконана на 52 сторінках друкованого тексту, містить 7 робочих таблиць, 19 ілюстрацій.
Keywords: оцінка впливу на довкілля; рубки головного користування; водні ресурси; грунтовий покрив; біорізноманіття