Соціально-економічне та політичне життя Волинського воєводства напередодні визвольної війни 1648 – 1654 років (Навчально-методичні матеріали на допомогу вчителеві у вивченні теми "Наш край в ХІV на початку ХVІІІ століть") - Ткачук, Анатолій Петрович; Tkachuk, Anatolii P. (Волинський державний університет імені Лесі Українки, 1997)
Матеріал цієї статті рекомендується використовувати при підготовці уроків з історії України у 5 і 8 класах. Зокрема, це стосується теми: «Початок панування речі Посполитої в Україні», «господарство і громадське життя народу України», «Наш край в ХІV на початку ХVІІІ століть». Подачу інформації пропонується розглянути за таким планом: 1. Основні форми феодального господарювання та їх вплив на соціальну структуру волинського села. 2. Феодальна експлуатація населення краю. 3. Міське життя. Посилення національно-релігійного гноблення.

The material of this article is recommended for the preparation of lessons on the history of Ukraine in grades 5 and 8. In particular, it concerns the topic: "The beginning of the rule of the Commonwealth in Ukraine", "Economy and public life of the people of Ukraine", "Our land in the ХІV th century at the beginning of the XVIII century". The submission of information is proposed for consideration on the following plan: 1. The main forms of feudal economy and their influence on the social structure of the Volyn village. 2. Feudal exploitation of the population of the province. 3. City life. Strengthening national-religious oppression.
The socioeconomic and political life of the Volyn Voivodship on the eve of the liberation war of 1648 - 1654 (Educational and methodological materials to assist students in studying the topic "Our land in the ХІV th century at the beginning of the XVIII century")
Keywords: навчально-методичні матеріали; Educational materials; Волинське воєводство; Volyn Voivodship; феодал; feudalist; рента; rent; національно-релігійний гніт; national-religious oppression