Особливості олімпійської підготовки спортсменів у зарубіжних країнах - Шинкарук, O; Shynkaruk, O (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2012)
Зростання значущості успішних виступів команд різних країн на Олімпійських іграх стимулює державні й недержавні структури до формування ефективних систем олімпійської підготовки спортсменів, що дають змогу досягати успіху на світовій спортивній арені. Результати досліджень, представлені в статті, дають змогу визначити три напрями, які використовують провідні спортивні країни світу. Ефективність першого обумовлена ставленням до спорту в країні, організаційними, економічними та матеріально-технічними можливостями; ефективність другого пов’язана з формуванням жорсткої організаційної та методичної системи олімпійської підготовки з боку держави; третій передбачає планомірну підготовку до Олімпійських ігор із раціональною та широкою змагальною практикою. Розглянуто особливості науково-методичного забезпечення в різних країнах світу, визначено перспективні напрями наукового забезпечення олімпійської підготовки. Raising of meaning of successful performances of teams of different countries during the Olympic games stimulates governmental and non-governmental organizations to formation of effective systems of Olympic training of athletes that help in achieving success on the world sports fields. Results of the research that are presented in the article let us define three directions that are used by the leading countries of the world. Effectiveness of the first one is caused by the attitude towards sport in a country, organizational, economical and material and technical resources; effectiveness of the second one is connected with the formation of tough organizational and methodological system of Olympic training by a country; the third one foresees systematic training for the Olympic games with rational and wide competing practice. The peculiarities of scientific and methodological support are examined and perspective spheres of scientific support of Olympic training are defined in the article.
Peculiarities of Olympic Training of Athletes in Foreign Countries
Keywords: олімпійська підготовка; комплексність; підходи; науково-методичне забезпечення; Olympic training; complexity; upproaches; scientific and methodological support; 796.015.83