Соціально-психологічні засади віртуальної реальності - Дупак, Валентин; Dupak, Valentyn (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
Проаналізовано соціально-психологічні засади віртуальної реальності, зокрема такі особливості, як імер-сивність, інтерактивність, інтенсивність, ілюстративність, інтуїтивність, а також важливі соціокультурні влас-тивості ВР: вірогідність зорового сприйняття, роль симуляції та уяви. Зазначено, що з появою комп’ютерів і глобальних комп’ютерних мереж створюються принципово нові (на відміну від книги, газети, телебачення) методи людського спілкування, засвоєння знань та впливу на суспільну свідомість, що відкривають нові перспективи в наукових дослідженнях феномену віртуальної реальності. This article analyzes the social and psycholo-gical bases of virtual reality, namely, features such as immersive, interactive, intensity, illustrative, intuitive, and such important social and cultural properties BP, as the probability of visual perception, the role of simulation and imagination. Considered a social and psychological aspects of the phenomenon of VR as a virtual communication, described the influence of Internet communication on the individual person. Stated that with the advent of computers and global computer networks are essentially new (as opposed to books, newspapers, TV) methods of human communication, knowledge and influence on the public mind, which opens new perspectives in the research of the phenomenon of virtual reality.
Socio-Рsychological Basis of Virtual Reality
Keywords: віртуальна реальність; virtual reality; імерсивність; immersive; інтерактивність; interactive; інтенсивність; intensity; ілюстративність; illustrative; інтуїтивність; intuitive; симуляція; simulation; віртуальна комунікація; virtual communication; Інтернет-комунікація; Internet communication