Підсилювальні частки у волинсько-поліських говірках - Аркушин, Григорій; Arkushyn, Grygorij (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
На матеріалі збірника текстів «Голоси з Волинського Полісся» розглянуто функціонування підсилювальних часток у волинсько-поліських говірках, що є дієвим засобом виділення (підкреслення, наголошення) важливого для діалекто- оповідача певного слова у зв’язних розповідях. Усі виявлені частки поділені на дві групи: власне підсилювальні частки та ті, які змінили свій статус, напр., із вказівних та заперечних на підсилювальні (аж, ба, вже, же (ж), навіть, не, -но, ну, от, ото, то, ще), а також ті, що стали частками внаслідок переходу із займенників, прислівників, сполучників та вигуків (а, ай, але, ах, вам, все, га, геть, ех, і (й), мені, о, ой, ох, саме, собі, та, так, таки, там, тобі). Використання цих слів у поєднанні з мімікою, жестами, логічним наголосом, інтонацією дає можливість виділяти потрібне оповідачеві слово. On the materials of the collected texts “Voices from Volyn Polessia” the functioning of the intensifying particles in Volyn (Polessia) dialects has been analysed. These dialects are an important way of emphasizing (distinguishing) of the most prominent word for the dialect teller in coherent stories. All identified particles are divided into two groups: intensifying and those which changed their status, for instance from demonstrative and negative into intensifying (Ukrainian particles аж, ба, вже, же (ж), навіть, не, -но, ну, от, ото, то, ще), and also those which became particles as a result of the transformation from pronouns, adverbs, conjunctions and interjections (Ukrainian particles а, ай, але, ах, вам, все, га, геть, ех, і (й), мені, о, ой, ох, саме, собі, та, так, таки, там, тобі). The usage of these words in a combination with mimics, gestures, logical stress and intonation gives a teller the opportunity to make the emphasis on a necessary word.
Intensifying Particles in Volyn (Polissia) Dialects
Keywords: зв’язне мовлення; підсилювальні частки; інтер’єктивація; стилістичне використання підсилень; coherent speech; intensifying particles; stylistic usage of intensifications