Порівняльний аналіз участі чоловічих збірних команд України з провідними командами Європи в юніорських, молодіжних і національних чемпіонатах Європи з волейболу та чемпіонів і призерів Європи - Дробний, Петро; Козак, Євген; Drobnyi, Petro; Kozak, Yevhen (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2014)
У статті зроблено порівняльний аналіз участі чоловічих збірних команд України з провідними командами Європи в юніорських, молодіжних і національних чемпіонатах Європи з волейболу. Доведено, що у волейбольну еліту входить обмежене коло країн Європи. За всю історію чемпіонатів Європи серед юніорів його вигравали тільки п’ять країн, а в числі призерів було всього дев’ять команд; шість країн вигравали молодіжні чемпіонати Європи, а 17 ставали їх призерами; тільки 11 команд Європи володіли титулом чемпіона Європи, а до списку призерів потрапили лише 16 команд Європи. До 1990 р. чемпіонами Європи серед молоді й дорослих ставала переважно молодіжна збірна СРСР (у яку також входили волейболісти УРСР). Починаючи з 1990 р. на європейській арені починає загострюватися конкуренція між представниками так званного соціалістичного й капіталістичного таборів. У 1995 і 1999 рр. юніорська збірна України у фіналах чемпіонатів Європи зайялили найвищі п’яті місця, у 2000 і 2002 рр. наша молодіжна збірна України зайняла щості місця підряд, також шосте місце зайняла національна збірна Україна на національному чемпіонаті Європи. Результати національних команд Європи прямо пропорційні їх результату в юніорських і молодіжних чемпіонатах Європи. Тому ми можемо зробити закономірний висновок, якщо країни Європейського континенту (у тому числі Україна) хочуть досягати успіхів у чемпіонаті Європи серед національних команд, то вони обов’язково повинні брати участь у юніорських і молодіжних чемпіонатах Європи. . In the article it was conducted the comparative analysis of participation of male Ukrainian national teams with the leading European teams in junior, youth and national volleyball championships of Europe It was proves that volleyball elite is formed of the limited circle of European countries. During the whole history of European championships among juniors only 5 countries won the title, and only 9 teams were nominated as prize-winners; 6 countries won youth European championships, and 17 countries were nominated as prize-winners; only 11 European teams were given the title of champion of Europe, only 16 teams were in the list of prizewinners. Till 1990 mainly youth national team of the USSR (including volleyball players from Ukrainian SSR) won the title of the European champion among youth and adults. Starting from the year 1990 competition between representatives of socialist and capitalist countries becomes more intensive. In 1995 and 1999 junior Ukrainian national teams in the finales of championships of Europe of won the highest 5th places, in 2000 and 2002 our youth Ukrainian national team of Ukraine took the 6th place, also the 6th place was wun the by Ukrainian national teamduring the national championship of Europe. The results of national teams of Europe are directly proportional to their result during junior and youth championships of Europe. That is why we can conclude the following: if countries of the European continent (including Ukraine) want to achieve successes in European championships among national teams, so they must participate in junior and youth championships of Europe.
Comparative Analysis of Participation of Male Ukrainian National Teams with the Leading European Teams in Junior, Youth and National Championships of Europe
Keywords: волейбол; юнацькі; молодіжні; національні команди; чемпіонати й чемпіони та призери Європи; volleyball; junior; youth; national teams; championships; champions and prize-winners of Europe