Біорізноманіття гідрологічного заказника «Луга» у межах міста Володимир (Волинська область) - Коцун, Лариса Олександрівна; Сухомлін, Катерина Борисівна; Радзій, Володимир Феофілович; Цьось, Оксана Олександрівна (Волинський національний університет ім. Лесі Українки, 2024)
За результатами проведених досліджень встановлено, що флора судинних рослин річки Луги становить 119 видів, фауністичний комплекс представлений 80 видами тварин класів ссавці –3 види, птахи –23 види, земноводні –2 види, променепері риби –6 видів, дощові черви –1 вид, ракоподібні –2 види, павукоподібні –2 види, комахи –28 видів, молюски –12 видів. Найчисленнішими за кількістю родів та видів є родини Asteraceae, Poaceae, Lamiaceae, Apiaceae, Brassicaceae, Polygonaceae, Rosaceae.Саме ці родини мають найбільше флористичне різноманіття та займають провідне місце у районі дослідження, а їх спектр є свідченням сильного антропогенного впливу на рослинний покрив. В заплаві річки Луга та по її периферії сформувались різноманітні біотопи, які відрізняються структурою та різним ступенем трансформації. Видовий склад рослин заплави річки Луги представлений типовими водними, прибережно-водними макрофітами та мезофітним різнотрав’ям заплавних лук. Найбільші площі займають монодомінантні угруповання Phragmites australis(шувари) та Glyceria maxima, менші Typha latifolia.Тваринний світ річки Луга та її заплави представлений 16 видами гідробіонтів та 13 видами амфібіотичних тварин. Mammalia–1 вид, Aves–6 видів, Amphibia–2 види, Actinopterygii–6 видів, Crustacea–1 вид, Insecta –6 видів, Bivalvia–2 види, Gastropoda–6 видів.Окрайкові біотопи терас характеризуються домінуванням рудеральних угруповань зі значною участю адвентивних видів рослин. Раритетна складова флори представлена рідкісними угрупованнями глечиків жовтих (Nuphareta luteae). Відмічені інтенсивні процеси природного заростання русла річки Луги, що спричиняє уповільнення течії, накопичення мулу, зміну видового складу рослин та тварин. Високою фітоценотичною активністю в районі дослідження характеризуються Аcer negиndo, Echinocуstis lobata, Solidago canadensis, Heracleum sosnowskyi,Heracleum mantegazzianumm тощо. Тваринний світ окрайкових терас представлений 64 видами тварин. Mammalia –3види, Aves –20 видів, Amphibia –2 види, Crustacea –1 вид, Arachnida –2 види, Insecta –28 видів, Gastropoda –4 види.Виявлено основні тенденції та загрози, спричинені антропогенним фактором: посилення рекреаційного навантаження та супутня деградація рослинного покриву внаслідок прямого впливу на ділянках масового скупчення відпочиваючих, що призводить до зникнення типових прибережно-водних видів рослин і тварин, пов’язаних із ними, трансформація у результаті антропогенної евтрофікації, що призводить до зміни структури угруповань макрофітів і гідробіонтів. Перебудова рослинного покриву і тваринних комплексів відбувається в напрямку заміщення природних видів більш стійкими до антропогенного впливу апофітами та адвентивними видами рослин, синантропними видами тварин і шкідниками рослин.
Keywords: біорізноманіття рослин; біорізноманіття тварин; антропогенний вплив; гідробіоценоз; окрайкові біотопитерас; Q 20; 574(582+591.5+592/599