Розвиток сенсорних здібностей в дітей молодшого дошкільного віку під час інтегрованих занять - Макарська, Ярослава Юріївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Магістерська робота присвячена комплексному дослідженню розвитку сенсорних здібностей дітей молодшого дошкільного віку під час інтегрованих занять. Розкрито психофізіологічні основи та зміст розвитку сенсорних здібностей у дітей молодшого дошкільного віку, котрий визначено як процес вдосконалення і формування навичок сприйняття і обробки інформації, яка надходить через органи чуття: зір, слух, дотик, смак і запах. Визначено критерії та показники розвитку сенсорних здібностей у дітей 3-4 років. Серед них виділено такі критерії: зорове сприйняття, слухове сприйняття, дотикове сприйняття, смакове сприйняття, нюхове сприйняття, просторове сприйняття, специфічне сприйняття. Для визначення реального стану розвитку сенсорних здібностей дітей молодшого дошкільного віку розроблено також характеристики відповідних рівнів – високого, середнього та низького. У результаті експериментального дослідження встановлено необхідність цілеспрямованої роботи з розвитку у дітей молодшого дошкільного віку сенсорно-пізнавальної компетентності. Теоретично обґрунтовано і апробовано експериментальну методику розвитку сенсорних здібностей у дітей молодшого дошкільного віку під час інтегрованих занять. Визначено, що методика буде ефективною за таких педагогічних умов: створення відповідного інтегрованого сенсорно-пізнавального середовища закладу дошкільної освіти; управління якістю сенсорно-пізнавального розвитку дітей.
Keywords: сенсорні здібності; інтегровані заняття