Психологічна профілактика насилля в сім’ї - Хлівна, Олександра Миколаївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2021)
Курс «Психологічна профілактика насилля в сім’ї» є вибірковою дисципліною циклу навчальних дисциплін професійної та практичної підготовки фахівців-психологів. У програмі курсу представлено основні теоретичні підходи до профілактики та корекції насильницьких дій з боку кривдника по відношенню до членів сім’ї. Розкрито суть теоретичних положень домашнього насильства над дітьми, жінками, визначені його психологічні та історико-культурні чинники. Визначаються основні напрямки психологічного супроводу у ситуації домашнього насильства, творча терапія у консультування особи, яка постраждала від домашнього насилля та терапія і консультування членівсімей, що стикнулися із проблемою домашнього насилля. Мета дисципліни – є ознайомлення студентів з основними видами домашнього насилля; з психологічними особливостями осіб, що постраждали від домашнього насильства та осіб, що чинять насильство в родині; зі способами профілактики та протидії домашньому насильству.
Keywords: психологічне консультування; психодіагностика; психотерапія; основи практичної психології