Державні видатки в кризові періоди: емпіричне тестування розвинутих країн і України - Сторонянська, Ірина Зіновіівна; Беновська, Лілія Ярославівна; Івашко, Олена Анатоліївна (My University, 2024)
Вступ. Важливим для розвитку країни є покращання планування та підвищення ефективності державних видатків, пошук оптимальної їх структури, але такі завдання значно ускладнюються в умовах невизначеності й актуалізуються під час економічних криз. Мета – виявлення особливостей і тенденцій впливу державних видатків на економічне зростання в кризові періоди в Україні та розвинутих країнах. Методи. Використано системний методичний підхід у поєднанні з методами статистичних досліджень. Результати. У дослідженні проведено перевірку таких гіпотез: відповідно до закону Вагнера передбачається, що зростання державних видатків має супроводжуватися зростанням ВВП; соціально-економічний розвиток країни визначається не лише обсягами, а й ефективністю використання державних фінансових ресурсів (згідно з гіпотезою Дж. М. Кейнса); рівень перерозподілу ВВП через державний бюджет чутливий до криз; місцеві бюджети є менш чутливими до фінансово-економічних криз. Висновки. Доведено, що державні видатки забезпечують збільшення сукупного попиту й стимулюють економічне зростання. Проте спрямування видатків на поточні чи інвестиційні цілі, а також їх секторальний розріз впливають по-різному. Попри розуміння вищої ефективності для забезпечення економічного зростання інвестиційно спрямованих видатків, бюджетна політика розвинутих країн націлена на першочергове дотримання соціальних стандартів та намагання поєднувати економічне зростання із соціальною справедливістю. Рівень централізації ВВП у зведеному бюджеті країн чутливий до криз, що втілюється у відповідному збільшенні витрат. Кризові явища також впливають на зміну структури видатків бюджетів, що відобразилось у зростанні частки видатків охорони здоров’я під час поширення пандемії COVID-19 та видатків на оборону в умовах воєнного стану. Менш чутливими до криз є видатки місцевих бюджетів. У разі зовнішніх загроз, а особливо залучення країни до воєнного конфлікту підвищується роль держави, про що свідчать кардинальні зміни структури Державного бюджету України під час війни, а також збільшення мілітарних видатків у країнах ЄС, США та ін.
Keywords: видатки; бюджет; економічне зростання; криза; структура видатків; 336.5:330.3