Ефективність використання методики побудови занять із лижної підготовки юних туристів-лижників - Мулик, Катерина; Мулик, В’ячеслав; Mulyk, Kateryna; Mulyk, Vyacheslav (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
У статті визначено ефективність використання методики побудови занять із лижної підготовки юних туристів-лижників. У дослідженні брали участь молодші школярі 3–4-х класів, які були розподілені на контрольну та експериментальну групи по 16 учнів у кожній. У контрольній групі застосовували цілісний метод засвоєння техніки лижного спорту (розповідь, показ і виконання), в експериментальній – методику із випереджальним ефектом, яка передбачала визначення рухових якостей, необхідних для виконання окремих елементів техніки, підведення їхнього рівня до необхідного та в подальшому – застосування комплексного засвоєння елементів техніки й розвитку рухових якостей, що забезпечують їх виконання. Отримані результати свідчать про те, що методика, яка застосовувалась в експериментальній групі навчання, у цілому дала змогу більшою мірою сформувати навички застосування лижної техніки.In the article it is defined the effectiveness of usage of formation methodology for trainings in ski preparation of young tourists–skiers. Pupils of the 3rd and the 4th classes took part in the research, they were divided into a control and experimental groups, 16 pupils in each group. In the control group it was applied the holistic method of technique mastering of ski sport (description, show and performance), in the experimental — the methodology with the usage of prior effect which foresaw defining of motor qualities necessary for performance of certain technique elements, rising of their level to the necessary, and in the future applying of complex mastering of the technique elements and development and motor qualities that secure its performance. The obtained results prove that the methodology applied in the experimental group in the whole allowed formation of skills of applying of ski technique.
Effectiveness of Usage of Formation Methodology of Training in ski Preparation of Young Tourists-skiers
Keywords: лижна підготовка; юні туристи-лижники; ski preparation; young tourists-skiers