Природний і механічний рух населення України та її регіонів - Яворська, Вікторія; Yavorskaya, Victoriуa (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2013)
У статті проаналізовано природний і механічний рух населення України та її регіонів. Удосконалено ме- тодику типізації геодемографічних процесів з урахуванням типу та підтипу відтворення населення. Розглянуто динамічні аспекти міграційних процесів та їх вплив на формування геодемографічних процесів. Подано якісну оцінку динаміки чисельності населення у регіональних геодемографічних процесах на міжпереписних про- міжках, що відображає загальні особливості руху населення в регіонах, підводить до типологічного уявлення представлення динаміки. Проведено групування регіонів України за особливостями зміни загальної динаміки населення. We analyzed the natural and mechanical movement of population of Ukraine and its regions. Improved methods of typification of geodemographic process taking into account the type and subtype of population reproduction. We considered the dynamic aspects of migration processes and their impact on the formation of geodemographic processes. In this paper a qualitative assessment of population dynamics in regional geodemographic processes between census intervals was done, which gives an idea of the general features of population movement in the region, leads to the idea of typological representation of dynamics. A grouping of regions of Ukraine by the specifics of changing the overall dynamics of the population was conducted. Considered regional GDP and systematized regions by intensity and amplitude of changes in the dynamic of population size.
Natural and Mechanical Movement of Population of Ukraine and Its Regions
Keywords: геодемографічний процес; народжуваність; смертність; природний приріст; сальдо міграції; регіон; населення; geodemographic processes; natality; mortality; natural increase; balance migration; region; population