Рівні можливого конструювання парадигматики українсько-польсько-німецьких літературних взаємозв'язків у компаративістиці - Гром'як, Роман; Hromiak, Roman (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2008)
Висвітлено трансформацію сучасної компаративістики за умов глобалізації. Європейські національні літератури (російська, польська, українська, німецька) потрактовано як континуум культури, що є онтологічною підставою для зіставлення віддалених літературних явищ. Типологію пояснено нерозривною від міжлітературної рецепції текстів, які витворюють пам’ять культури. The speech deals with the modern Comparative Studies transformation in the situation of globalization. European national literatures are analyzed as the culture continuum, which is ontological foundation for diverse literary phenomena comparison. Typology is treated in the connection of interliterary texts reception that create culture memory.
Levels of Possible Construction of Paradigm Structure Ukrainian-Polish-German Literary Interconnections in Comparative Studies
Keywords: контекст; context; парадигматика; paradigm structure; компаративістика; Comparative Studies; українськопольсько-німецькі взаємозв’язки; UkrainianPolish-German connections; конструювання; construction; cлавістика; Slavonic