Північноамериканські деревні рослини в культурфітоценозах Волинської області - Коцун, Лариса Олександрівна; Коцун, Борис Борисович; Савчук, Людмила Анатоліївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2023)
Проведена у 2019–2023 роках інвентаризація культурфітоценозів Волинської області виявила у їх складі 53 види деревних рослин із Північної Америки, що належать до відділів Pinophytaта Angiosperms,24 родин та 35 родів. Найчисленнішими за кількістю видів є родиниPinaceae, Cupressaceae, Fabaceae, Rosaceae. За біоморфами переважають фанерофіти (51 вид). Цілком зимостійкими є 48 видів, 25 видів в культурі не здатні до самостійного розмноження. Проходять повний життєвий цикл та здатні давати самосів 16 видів, вегетативно розмножуються –12 деревних рослин. За ступенем натуралізації розподіл наступний: агріофітів –8, епекофітів –14, колонофітів –6 видів. Потенційну загрозу для біорізноманіття регіону становлятьAсеrnegundo, Amorphafruticosa,Robiniapseudoacacia,Padusserotina.
Keywords: інтродукція; натуралізація; Північна Америка; деревні рослини; інвазія; Волинська область; 631.529:582(477.82)