Дослідження рівня спеціальної фізичної підготовленості метальників списа - Черкашин, Роман; Кузнецов, Валерій; Cherkashyn, Roman; Kuznetsov, Valeriy (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
У статті розглянуто особливості тренувальної програми для розвитку швидкісно-силових якостей метальників списа, виявлено ефективні засоби підвищення рівня спеціальної фізичної підготовки списометальників у підготовчому періоді. Приділено увагу розробці кількісних параметрів планування навантажень швидкісно-силового характеру та визначено їх вплив на спортивний результат. У результаті проведеного дослідження визначено ефективність запропонованої тренувальної програми, результати здебільшого виросли за весь час проведення педагогічного експерименту від 4 % до 14 %, що дає можливість поглибити й розширити методологію швидкісно-силової підготовки метальників списа та запропонувати вводити розроблені комплекси тренувальних вправ у тренувальний процес легкоатлетів-метальників.In the article it was observed peculiarities of the training program of development of speed-power qualities of javelin throwers, discovered the effective means of increasing the level of special physical preparation of javelin throwers in the preparatory period. It was paid attention to development of quantitative parameters of planning loads of speed–power character and defined their influence on sports result. As the result of the conducted study it was defined the effectiveness of the presented training program, the result during the pedagogical experiment mainly increased from 4% to 14 %. Thisallowsusto deepen and broaden the methodology of speed-power preparation of a javelin thrower and introduce the developed complex of training exercises into the training process of javelin throwers.
Studying of the Level of Special Physical Preparation of Javelin Throwers
Keywords: сила; швидкісно-силові навантаження; спеціальна фізична підготовка; тренування; конрольні вимірювання; юні спортсмени; power; speed–power loads; special physical preparation; trainings; control measurements; young athletes