Фінансове забезпечення розвитку стартапів в Україні - Плісецький, Олександр Петрович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
В роботі розкрито сутність поняття “стартап”; досліджено особливості нормативного регулювання створення та існування стартапів в Україні; розглянуто моделі фінансування стартапів; проаналізовано успішні українські ІТ стартапи та з’ясовано джерела їх фінансування й причини успіху на ринку; описано процес створення власного стартапу, розроблено стратегію його розвитку та можливість залучення нових інвестицій; обґрунтовано можливі напрями удосконалення фінансування стартапів в сучасних умовах. Проведено аналіз структури успішних українських ІТ-стартапів GitLab, People.ai та Petcube, що дав можливість визначити, що основними джерелами їх фінансування є венчурні фонди. Найбільше інвестицій залучив стартап GitLab - 1,1 млрд. доларів, далі People.ai - 3млн. доларів та Petcube - 14 млн. Два останні стартапи пройшли ще тільки половину стадій фінансування і мають шанс зрівнятися з GitLab. Загалом, успішність стартапів полягає в інноваційності, якісному продукті та затребуваності на ринку. В роботі вдосконалено напрями покращення фінансування стартапів в сучасних умовах. Зокрема основні напрями включають: залучення міжнародних інвесторів, державна підтримка, інфраструктурна підтримка, орієнтація на інноваційні сектори, підтримка соціальних стартапів. Ці напрями можуть сприяти стійкому розвитку стартапів навіть у складних умовах, посилюючи їхній вплив на економіку та імідж країни на глобальній арені Наукова новизна дослідження полягає у удосконаленні трактування поняття стартапу та аналізі діяльності успішних українських ІТ стартапів з точки зору джерел їх фінансування та успіху на ринку. Практичне значення полягає у тому, що результати дослідження можуть бути використані при вивченні освітньої компоненти «Інноваційне підприємництво та управління стартап проектами» для студентів ОКР «магістр»
Keywords: стартап; стартап екосистема; стартап-підприємництво; розвиток; фінансування; джерела; фінансове забезпечення