Мем як явище сучасної медіакультури - Давидюк, Мар’яна Ігорівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У кваліфікаційній роботі досліджено меми як елемент медіакультури та важливе явище сучасного соціокультурного розвитку. В ній детально простежується розвиток мемів, починаючи із минулого століття 70-х років до сьогодення, враховуючи високий розвиток технологічного прогресу. Новітні методи передавання емоцій та почуттів знаходять вияв у цифрових комунікаціях, зокрема у мемах, які слугують не лише інструментом розваги, а й засобом емоційної експресії, самоідентифікації та соціальної критики. Було проаналізовано основні етапи розвитку мемів, їх типологію та стилістичні особливості. Також детально розглянуто особливості сучасних вірусних мемів які ходять у соцмережах, на прикладі мема «Тралалело тралала» детально розглянуто механізми його поширення, впливу на аудиторію та характерні риси. Окрема увага приділена аналізу політичних мемів, їх впливу на громадську думку та ролі у формуванні суспільних настроїв, а також їхньому використанні у контексті інформаційних війн та маніпуляції. Результати дослідження показали, що меми є потужним засобом комунікації в сучасній системі соціокультурних зв’язків. Він водночас містить соціальну динаміку, технологічні інновації та усвідомлення культурної реальності. Робота може бути подальшим об'єктом наукового аналізу та слугувати джерелом інформації для дослідників мемів, політичних маніпуляцій, розвитку сучасних соціальних мереж, а також для фахівців у сфері психологічних досліджень.
Keywords: мем; мем-культура; інтернет-мем; політичний мем; відеомем; мемна маніпуляція; мемне бомбардування; медіакультура; медіаграмотність