Трансформація фізичного виховання в освітньому середовищі Нової української школи - Рубцов, Руслан Сергійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Наукове дослідження присвячене аналізу особливостей модернізації фізичного виховання в умовах упровадження реформи Нової української школи. Розглянуто нормативні засади НУШ, компетентнісний підхід та оновлення змісту навчальних програм. Встановлено, що реформування спрямоване на створення безпечного й дитиноцентричного середовища, розвиток ключових компетентностей і підвищення рухової активності учнів. Водночас виявлено проблеми: обмежене матеріально-технічне забезпечення, нерівномірна готовність педагогів до інновацій і вплив зовнішніх чинників на освітній процес. Отримані результати підкреслюють необхідність подальшого вдосконалення змісту й організації фізичного виховання відповідно до потреб НУШ.
Keywords: НУШ; фізичне виховання; компетентності; рухова активність; модельні програми; освітня реформа