М. Рославець і А. Шенберґ: спроба фенотипологічних паралелей в ракурсі художньо-естетичних передумов становлення серійності - Коменда, Ольга Іванівна (Київське державне вище музичне училище ім. Р. М. Глієра, 2002)
Авторка аналізує спільні естетичні та практичні ознаки і властивості, спостережені між творчістю та особистостями М.Рославця і А.Шенберга. Серед таких - оперування дванадцятитоновим звукорядом (серія, синтетакорд), багатогранність творчого обдарування (захоплення в юності скрипковим виконавством і живописом, винайдення власних музично-теоретичних систем), елітаризм творчості (розрахунок на слухача-експерта), відбрунькування від ідей пізнього романтизму (символізму Р.Вагнера, О.Скрябіна), інтелектуальний ліризм висловлювання, активна просвітницька діяльність та інші
Keywords: художньо-естетичні принципи; М. Рославець; А. Шенберг; серійність; новаторство; музично-теоретичні дослідження; ліризм; просвітницька діяльність